*

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: 20/07/2017 - 17:40

Έτοιμη για όλα είναι η Αθήνα με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Χθες, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο από την Χίο προς τις Οινούσσες δέχθηκε νέα παρενόχληση, μετά τις προχθεσινές προκλήσεις σε Ρόδο και Φαρμακονήσι. 

Λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από τη Χίο, οι πιλότοι του προειδοποιήθηκαν ότι «πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο». 

Οι Έλληνες αξιωματικοί, σύμφωνα με τον ΑΝΤ-1, συνέχισαν κανονικά την πορεία τους, χωρίς να απαντήσουν, ενώ δίπλα τους πετούσε ένα ζευγάρι τουρκικών 
F-16.

Εύγλωττη ήταν η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στους Τούρκους. 

Οι προκλήσεις είναι «ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας», ήταν η ευθεία απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία.

«Είστε γενναίοι μαχητές», τόνισε ο ίδιος, γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το 'Μολών λαβέ'. Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, στις προκλήσεις», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί μεταφορά της έντασης και στην περιοχή του Καστελόριζου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος «Cesme» θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής περιοχής ευθύνης.

Την εκτίμηση όλης της Ελλάδας, μα και όλης της Ευρώπης για τον αγώνα τους «σε αυτή την ακριτική γωνιά που είναι ακριτική γωνιά όχι μόνον της Πατρίδας μας μα και της Ευρώπης», μετέφερε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στη Λήμνο ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Στους θεματοφύλακες των συνόρων, τους θεματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας, τους θεματοφύλακες της εθνικής κυριαρχίας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αποκάλεσε τους συγκεντρωμένους νέους άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είστε γενναίοι μαχητές, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν. Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το 'Μολών λαβέ'. Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, στις προκλήσεις. Επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν, εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Εσείς κάθε άλλο παρά μικροπρεπείς και ανασφαλείς είστε. Γι' αυτό σας είπα ότι η αποστολή σας είναι αναγνωρισμένη από όλους και στηριγμένη στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο ίδιος κάλεσε τους συγκεντρωμένους στρατιωτικούς να συνεχίσουν «αυτόν τον αγώνα, αυτόν τον ευγενή αγώνα που είναι αγώνας για την Πατρίδα μας και την Ιστορία μας, αγώνας για την Ευρώπη, για την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της σε αυτή την δύσκολη γωνιά του κόσμου, τη δύσκολη γωνιά που η Πατρίδα μας αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι η γωνιά της σταθερότητας και της Δημοκρατίας. Είμαστε το όριο της Δύσης και της Ευρώπης».
Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου προς τη Τουρκία να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη. 

«Δεν αποκλείουμε κανέναν από εκείνους που βρίσκονται ανατολικότερα να ‘ρθουν κοντά μας. Αντιθέτως, τους το ζητάμε, τους προτρέπουμε και τους λέμε ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε την πορεία τους προς την Ευρώπη και ιδίως το λέμε αυτό προς την Τουρκία. Ταυτοχρόνως όμως θέτουμε πάντοτε αυτή την προϋπόθεση, που δεν την θέτουμε μόνο εμείς ως Έλληνες, θέτει ολόκληρη η Ευρώπη: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για το μέλλον τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν αυτά που είπα. Αν δεν το πράξουν, τον δρόμο τον έφραξαν εκείνοι, όχι εμείς.».

Μετά τη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε προς τον Αη Στράτη και συγκεκριμένα το μνημείο στη μνήμη του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους. Μετά την κατάθεση στεφάνου ο ΠτΔ δήλωσε:

«Η ιερή μνήμη του ηρωϊκού υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά εκπέμπει πάντοτε προς κάθε κατεύθυνση το εξής μήνυμα: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: Μολών λαβέ».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε αναχωρώντας για τα Κατεχόμενα, ότι από εδώ και πέρα «θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο».

Κατηγόρησε την ίδια ώρα, την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία ότι, προέβησαν σε «μονομερές βήμα» με το να ξεκινήσουν τη γεώτρηση ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, δείχνοντας έτσι την πραγματική του πρόθεση