Μηνιγγίτιδα Β: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

Δημοσιεύτηκε: 12/09/2018 - 07:31

 

 

Ο καλύτερος γιατρός είναι η πρόληψη και αυτό, όταν έχει να κάνει με παιδιά, είναι το άλφα και το ωμέγα, ιδίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε κατά τις οποίες  ξεκινούν τη λειτουργία τους σχολεία, παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί , φροντιστήρια και άλλοι χώροι μαζικής συνάθροισης που ευνοούν τη διάδοση σοβαρών και επικίνδυνων νόσων από παιδί σε παιδί.

Τα παραδείγματα από τις δύο προηγούμενες σχολικές  χρονιές άλλωστε καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εγρήγορσης προκειμένου να θωρακιστούν τα παιδιά απέναντι σε νόσους που μπορεί να αποβούν μοιραίες όπως η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Πρόκειται για μια από τις πλέον ύπουλες νόσους, για τις οποίες η ιατρική κοινότητα χτυπάει «καμπανάκι» αφύπνισης σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και ανησυχητικά.

Η περσινή σχολική περίοδος  έκλεισε με μια τραγωδία:  Το θάνατο ενός βρέφους μόλις 8 μηνών στην Κρήτη το οποίο προβλήθηκε από μηνιγγίτιδα τύπου Β και έχασε τη ζωή του μόλις λίγες ώρες από τη διάγνωση της νόσου.

Το 2018 ήταν μία χρονιά με έξαρση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, τα περισσότερα από τα οποία εκδηλώθηκαν την περίοδο της άνοιξης.

Από τα τελευταία κρούσματα  ήταν αυτό με ασθενή ένα  5χρονο αγοράκι από την Κομοτηνή που νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση αλλά και ένα μικρό με κορίτσι από τη Ρόδο, το οποίο νόσησε από μηνιγγίτιδα τύπου Β και δυστυχώς έχασε την ακοή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΦΕΤΟΣ

Τα αυξημένα κρούσματα πέρυσι  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκινάει.  Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι φέτος υπάρχει μεγάλος κίνδυνος  λόγω της εποχικότητας της νόσου,  της ευκολίας και του τρόπου μετάδοσής της και της κινητικότητας που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι  μια πολύ σοβαρή ασθένεια η οποία εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται «ύπουλη», καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς. Τα συμπτώματά της θυμίζουν αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα.

Μεταδίδεται  με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, ενώ 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.

Σημειώνεται ότι η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους.

ΤΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΜΕΓΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος γιατρός για την αντιμετώπιση της Μηνιγγίτιδας Β. Και όταν μιλάμε για πρόληψη, μιλάμε για τον  εμβολισμό που είναι ο μόνος   αποτελεσματικός τρόπος προστασίας . Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολισμός των παιδιών πριν ή στην αρχή της σχολικής περιόδου, κρίνεται επιβεβλημένος από την ιατρική κοινότητα η οποία απευθύνει έκκληση στους γονείς να θωρακίσουν τα παιδιά τους έγκαιρα και να μην ρισκάρουν με τη ζωή τους, μιας και είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.