Ξέσπασαν σε κλάματα οι υπουργοί όταν χθες βράδι ο Τσίπρας τους ανήγγειλε εκλογές!

Δημοσιεύτηκε: 14/07/2018 - 09:00

 εξελίξεις πλέον είναι αυτό που λέμε καταιγιστικές μετά το καψόνι στον Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά και τις συντάξεις. Οσα συνέβησαν χθες αποδεικνύουν και την πολιτική ασημαντότητα του Πιερ Μοσκοβισί. Μετά το στρατάτσο και την ψυχρολουσία της συνάντησης με τον Ερνογάν ο Ελληνας πρωθυπουργός ξόδεψε τον χρόνο του σε μεταμεσονύχτιες τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς τους οποίους ενημέρωνε για την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού κάποιοι από τους υπουργούς του έβαλαν τα κλάματα!

Γράφει η Gillian Rothschild

Ειδικά μια γυναίκα υπουργός της βορείου Ελλάδας ήταν απαρηγόρητη. Είχε πιστέψει πως θα εξαντλούσε και την τελευταία μέρα στο υπουργείο με τις λιμουζίνες, τα σέα και τα μέα της. Και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν μεγάλη απογοήτευση το πρόσφατο Eurogroup. O Tσίπρας για πρώτη φορά στα 3 χρόνια της εξουσίας του αισθάνθηκε ότι βρίσκεται στο καναβάτσο γι΄αυτό αποφάσισε να προσφύγει στις κάλπες. Ηθελε τη γνώμη των υπουργών του οι οποίοι μετά τα τηλεφωνήματα του Τσίπρα αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Βρίσκονται σε κατάθλιψη.

Μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup και την αναβολή της δόσης όλοι συνειδητοποιούν πως η διαβόητη καθαρή έξοδος μετ΄Ενισχυμένης Εποπτείας είναι πέτσινη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Μνημόνιο αλλά χωρίς λεφτά. Εχει λιτότητα, έχει εφαρμογή συμφωνημένων μέτρων, έχει στενή παρακολούθηση από τους δανειστές – και το ΔΝΤ – έχει και δόσεις ώστε μόνο νέα δανεικά λείπουν για να είναι ένα μνημόνιο με τη βούλα.

Οι συνθήκες λιτότητας παραμένουν ως το 2022 με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% το χρόνο από φέτος και για τα επόμενα χρόνια ενώ μόνο με υπέρβαση των πλεονασμάτων, τα οποία σημειωτέον ορίζονται σε 2,2% ως το 2060, μπορεί να υπάρξει μείωση των φόρων και κοινωνική πολιτική.

Και στο νέο πλαίσιο, η χώρα διατηρεί τη δέσμευση να εφαρμόσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και συγκεκριμένα, τα λεγόμενα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά μέτρα που είναι  το ψηφισμένο πακέτο μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από 1.1.2020.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αναστολή εφαρμογής της υποχρέωσης μείωσης των συντάξεων αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δεκτό και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το νέο καθεστώς ισχύει από τις 28 Αυγούστου.

Η επιτήρηση θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο και στο κείμενο της απόφασης της Κομισιόν αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης «να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών, να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις «κλειδιά» που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και να εφαρμόσει τις συμφωνημένες δημοσιονομικές-διαρθρωτικές πολιτικές, δηλαδή την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Οι δανειστές έχουν τον έλεγχο των δεσμεύσεων, με πρωτεύοντα ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα συνδέσει το δικό του πρόγραμμα παρακολούθησης (PPM) με το ευρωπαικό. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει και η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου ενόψει της κατάρτισης του προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019.

Εάν η χώρα δεν τηρεί τα συμφωνημένα, οι θεσμοί θα μπορούν να εισηγούνται στο Eurogroup νέα μέτρα ενώ δόσεις θα υπάρχουν με νέα μορφή, όπως και η πίεση που συνοδεύει την απόδοσή τους.

Στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις, η χώρα δεν θα παίρνει τις δόσεις από την επιστροφή των εσόδων των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων, τα κέρδη SMP/ANFA.

Πρόκειται για δόσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ η καθεμία που θα δίνονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, με έναρξη από φέτος μετά από έγκριση των δανειστών ενώ υπό τις ίδιες προυποθέσεις θα παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια step up που δίνουν ετήσιο όφελος 200 εκατ. ευρώ.

Oσο αφορά τη χρηματόδηση, η χώρα καλείται να αξιοποιήσει την τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ και το συνολικό ταμειακό απόθεμα των 24,1 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2020 και παράλληλα, να προσπαθήσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

kourdistoportocali.gr 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.