GRECOTEL: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δημοσιεύτηκε: 23/07/2018 - 09:20

Πώς οι αδελφοί Δασκαλαντωνάκη κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τουριστικό κολοσσό ξεκινώντας απλά,  από τη γενέτειρά τους, το Ρέθυμνο 

 

Σαράντα τρία χρόνια πριν, όταν οι αδελφοί Δασκαλαντωνάκη αποφάσισαν να επενδύσουν στις παραθαλάσσιες εκτάσεις του Ρεθύμνου για να αναδείξουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, δεν φαντάζονταν ότι αυτή η κίνηση θα έγραφε ιστορία στα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Σήμερα, o όμιλος Grecotel αποτελεί τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα με 32, διάσπαρτες στην ελληνική επικράτεια, πολυτελείς τουριστικές μονάδες, απασχολεί περισσότερους από 5.700 εργαζόμενους, αριθμεί πάνω από 180.000 μέλη, έχει λάβει πάνω από 2.000 διεθνή βραβεία για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της, ενώ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική αξία της αγοράς των ξενοδοχείων πολυτελείας Α’ και Β’ κατηγορίας (στοιχεία ICAP 2017).

Η ιστορία της Grecotel, ωστόσο, ξεκίνησε ως προσωπική υπόθεση του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Τάκη, έμειναν στον τόπο τους και μόχθησαν για την προκοπή του. Όταν οι συντοπίτες τους προτιμούσαν τα αγροτεμάχια, εκείνοι αποκτούσαν σταδιακά παραθαλάσσιες εκτάσεις, οδηγούμενοι από το όραμά τους να στεγάσουν την κρητική φιλοξενία, τις αυθεντικές γεύσεις και τις παραδόσεις του τόπου τους, σε εκλεπτυσμένα ξενοδοχεία και θέρετρα που όμοιά τους δεν υπήρχαν. Στρατηγικός νους ο Τάκης ως προς τη συγκρότηση και την οργάνωση, ευρηματικός ο Νίκος ως προς τη δημιουργία προϋποθέσεων  για μια σταθερή πορεία και ανάπτυξη, οι δυο τους δημιούργησαν μια από τις σημαντικότερες μονάδες της ελληνικής οικονομίας και ένα προϊόν που πλέον «εξάγεται» σε όλο τον κόσμο.

 

 

Η αρχή έγινε το 1975 με την ανέγερση του «Rithymna Beach», το «καύχημα» του Ρεθύμνου όπως έχει χαρακτηριστεί από τοπικά μέσα. Ο Νίκος και ο Τάκης Δασκαλαντωνάκης συμμετέχουν στο εγχείρημα EL Greco και δημιουργούν έναν πρωτοποριακό χώρο διαμονής με θέα το απέραντο γαλάζιο του κρητικού πελάγους, που προκαλεί τα αισθητήρια των επισκεπτών του. Το «Rithymna» εντυπωσιάζει και τον κόσμο της τουριστικής αγοράς με τις καινοτομίες του: οικογενειακά πακέτα διακοπών, παιδικό χωριό, κρητικές βραδιές, εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, παραδοσιακές γεύσεις βασισμένες στα φυσικά αγαθά της κρητικής γης και επαφή με ανοιχτόκαρδους ανθρώπους που υποδέχονται με πηγαίο χαμόγελο τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου. Ακολουθούν οργανώσεις συνεδρίων και δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Οι αδελφοί Δασκαλαντωνάκη τονώνουν την οικονομία του τόπου τους και προσφέρουν εντυπωσιακές παροχές στους εργαζόμενους τους (από παιδικό σταθμό για όσους έχουν παιδιά, μέχρι Τράπεζα αίματος και πιστωτική κάρτα που διεύρυνε τις αγορές και από άλλες επιχειρήσεις του Ρεθύμνου). Ο Όμιλος πρωτοπορεί και στον χειμερινό τουρισμό και δέχεται επισκέπτες όλο τον χρόνο και έξι χρόνια μετά τα αδέλφια Δασκαλαντωνάκη συνεργάζονται με το TUI Group και ιδρύουν τη Grecotel (1981). Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αν και ξεπερνούσε κάθε προσδοκία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτέλεσε τη σημαντικότερη επιχειρηματική κίνηση του Νίκου και του Τάκη, καθώς έθεσε τις βάσεις για το «άνοιγμα» της ρωσικής αγοράς στην Κρήτη και τα ξενοδοχεία της Grecotel. Μάλιστα, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης θα αποκτήσει αργότερα (1998) και την ιδιότητα του επίτιμου πρόξενου της Ρωσίας για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο Όμιλος αριθμεί 32 ξεχωριστά resorts σε παραδεισένιες τοποθεσίες στην Κρήτη, την Αθήνα, τη Μύκονο, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κω, τη Χαλκιδική, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, προάγοντας την ελληνική φιλοξενία σε 320.000 επισκέπτες από 150 χώρες. Κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ρωσία «ψηφίζουν» σταθερά τη χώρα μας για τις διακοπές τους, ενώ η Grecotel στοχεύει και σε νέες αγορές όπως οι αραβικές χώρες, η Κίνα και η Αμερική.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑ AGRECO

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται το επόμενο διαφορετικό και ο σεβασμός του για τα «δώρα» που προσφέρει απλόχερα η φύση τον οδηγεί στη δημιουργία της παραδοσιακής φάρμας Agreco. Το κτήμα 40 στρεμμάτων λειτουργεί από το 2001 ως πρότυπη και πρωτότυπη μονάδα βιολογικών προϊόντων στο Ρέθυμνο, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν  τη ζωή της υπαίθρου, να συμμετάσχουν σε εποχιακές εκδηλώσεις και να μυηθούν στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα μέσα από εμπνευσμένες συνταγές που δημιουργούνται με τα προϊόντα της φάρμας.

Άλλωστε όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, θεωρεί τα ξενοδοχεία του Ομίλου προέκταση του σπιτιού του, γι’ αυτό και μέλημα του είναι οι γεύσεις που προσφέρονται στους φιλοξενούμενους της Grecotel, να θυμίζουν το παραδοσιακό χωριό.

Πλέον τα προϊόντα της φάρμας αριθμούν 200 κωδικούς σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, διατίθενται και μέσω του e-shop AgrecoFarms, στα Duty Free της χώρας και σε διεθνείς αγορές. Η Taverna Agreco έχει αναδειχθεί ως το «καλύτερο βιολογικό εστιατόριο παγκοσμίως», ενώ έχει κερδίσει πολλαπλά βραβεία για την καινοτομία στη γαστρονομία.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το 2014 ο κορυφαίος ξενοδοχειακός όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση νέων συνεργασιών και επενδύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ που αφορούσαν νέα ξενοδοχεία και έργα επέκτασης-εκσυγχρονισμού υφισταμένων μονάδων σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Μύκονο, Κέρκυρα και Χαλκιδική, με γνώμονα την τουριστική ζήτηση.

Παράλληλα λειτούργησαν δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στο Ρέθυμνο -το «Caramel Grecotel Boutique Resort», το οποίο διαθέτει 70 πολυτελείς σουίτες και βίλες, και το πέντε αστέρων «White Palace Grecotel Luxury Resort», με δυναμικότητα 256 βίλες και σουίτες.

Αντίστοιχα ανακαινίστηκε ριζικά και λειτούργησε ξανά το «Pallas Athena Grecotel Boutique Hotel», στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ το ξενοδοχείο εντάχθηκε και στο διεθνές δίκτυο Small Luxury Hotels of the World. Σημαντικές επενδύσεις έγιναν ακόμη στις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων «Corfu Imperial Grecotel Exclusive Resort» και «Daphnila Bay Thalasso All-inclusive Resort» στην Κέρκυρα, καθώς και στο «Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort» στη Μύκονο.

ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017

1975– O Nίκος και ο Τάκης Δασκαλαντωνάκης συμμετέχουν στο εγχείρημα El Greco και στην ανέγερση του Rithymna Beach

1980- O Όμιλος πρωτοπορεί και στον χειμερινό τουρισμό με το Rithymna Beach να δέχεται πελάτες από όλο τον κόσμο

1981- Οι αδελφοί Δασκαλαντωνάκη σε συνεργασία με τη TIUGroup ιδρύουν τη Grecotel

1988- Η Grecotel είναι η πρώτη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ελλάδα που εφαρμόζει λειτουργικά και ποιοτικά πρότυπα

1991- Η Grecotel γίνεται η πρώτη ξενοδοχειακή εταιρεία στη Μεσόγειο με Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

1993- Ο Όμιλος βραβεύεται από τον ΕΟΤ για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τις καινοτόμες ενέργειες του στον τομέα του περιβάλλοντος

1996- Η Grecotel είναι η πρώτη αλυσίδα που προσφέρει φρέσκες, βιολογικές σαλάτες στα εστιατόριά της

1996- Η Grecotel αποτελεί επίσημο χορηγό στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

2002- Ανοίγει για το κοινό η φάρμα Agreco

2004- Ο Όμιλος λαμβάνει τις υπηρεσίες διατροφής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

2005-Η Grecotel πρωτοπορεί με την πρώτη ελληνική αλυσίδα που αναπτύσσει ξενοδοχειακές μονάδες για ζευγάρια

2008- Το Amirandes Grecotel Exclusive Resort αποσπά τα περισσότερα ελληνικά και διεθνή βραβεία νεότευκτου ξενοδοχείου στην Ελλάδα

2014- Εξελίσσονται τα προϊόντα της φάρμας Agreco και δημιουργείται σειρά τροφίμων και προϊόντων σε περιορισμένες ποσότητες που διατίθενται στα Duty Free της χώρας

2015-Ο Όμιλος γιορτάζει 40 χρόνια δημιουργίας

 

πηγη:  thema.gr

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.