Στην Πάτρα για το μεταναστευτικό η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. και κλιμάκια αρμόδιων υπουργείων

Δημοσιεύτηκε: 09/05/2018 - 15:43

Στην Πάτρα βρέθηκαν σήμερα κλιμάκια των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη καθώς και η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη όπου ειχαν σειρά επαφών με αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Αρχικα στις 10.30 το πρωί η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη βρέθηκε στα δικαστήρια καθώς είχε συνάντηση στην εισαγγελία για να ενημερωθεί για το περιστατικό με τη δολοφονία του νεαρού αφγανού αλλά και δεί τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου που εφαρμόζεται μερικές μέρες πριν το Πάσχα.

Στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΛ.ΠΑ. κ Κοντοέ και έπειτα συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγορη Αλεξόπουλο..

Την ίδια ωρα συμφωνα με αστυνομικές πηγες τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια του Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ ηταν περιφρουρημένα από αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται πως Αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα συναντήσουν τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρηη Βίτσα,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Περιφέρειας, φορέων της Πάτρας, καθώς και των συλλόγων των νότιων συνοικιών της πόλης.

Γρηγόρης Αελξόπουλος: Άμεση μεταφορά των μεταναστών
 

Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα με το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα και τη Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχου Νικολάου Κοτρωνιά, με θέμα το μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση τέθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας όλες οι πτυχές του θέματος, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις συσκέψεις των συλλόγων του Νοτίου Διαμερίσματος, όσο και από τη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς που προσφάτως πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Αχαΐας.

Ο κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής καθολικά του σχεδίου του Υπουργού κ. Δημητρίου Βίτσα, που περιλαμβάνει τη μεταφορά των προσφύγων–μεταναστών της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα.

Κάθε άλλη καθυστέρηση, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει επιμέρους κλιμάκωση των φαινομένων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τους τρείς θανάτους μεταναστών.

Επανάλαβε δε την κάθετη αντίθεσή του σε απόψεις που ακούγονται περί κατασκευής χώρου φιλοξενίας στην Πάτρα, θέση που άλλωστε και ο κ. Βίτσας έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ως επιλογή της Κυβέρνησης.

Έθεσε ως ανάγκη την ενίσχυση των Αστυνομικών και Λιμενικών δυνάμεων που δίνουν καθημερινό αγώνα με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές, για όσο τουλάχιστον διαρκεί το πρόβλημα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη ψήφισης στο νέο νόμο του άρθρου περί «γεωγραφικού περιορισμού μετακίνησης προσφύγων – μεταναστών σε Νομούς πύλες εξόδου προς τη Δύση»  όπως είναι ο Νομός Αχαΐας.

«Οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά, πρέπει να φροντίσουμε ως πολιτεία να διαβιώνουν πραγματικά ανθρώπινα, σε χώρους που έχουν κατασκευαστεί γι αυτό το σκοπό και όχι σε ερείπια διακινδυνεύοντας κάθε στιγμή τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η εικόνα της τρίτης πόλης της Ελλάδας και του Λιμανιού της, πρέπει να αλλάξει περνώντας το μήνυμα της πολιτικής για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων» κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας κ. Κλάπας Μιλτιάδης επανάλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να συνεχίσει και να ενταθεί η προσπάθεια για τη μεταφορά των μεταναστών σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας εκτός Νομού Αχαΐας, βάση συγκεκριμένου σχεδίου, πτυχές του οποίου και συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Η Αντιστράτηγος κ. Τσιριγώτη Ζαχαρούλα τόνισε ότι ήδη 260 μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τους χώρους της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου, εξαίροντας και τη συνεισφορά της τοπικής Αστυνομίας στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας και η Αντιστράτηγος εξέφρασαν τη βούληση να πραγματοποιηθούν εκ νέου σύντομα επίσκεψη στην Πάτρα προκειμένου να αξιολογηθούν επί τόπου τα αποτελέσματα του προς υλοποίηση σχεδίου.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.