Σάκης Παπαλεξάτος:«Σπουδαία η πρόοδος στην αντιμετώπιση του άσθματος»

Δημοσιεύτηκε: 13/11/2017 - 21:20

Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από άσθμα και οι μισοί δεν το γνωρίζουν! Ταυτόχρονα, πάντως, το ευτύχημα είναι ότι έχει παρατηρηθεί ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπισή του, γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμο οι νέες, σύγχρονες θεραπείες να τύχουν ευρείας δημοσιοποίησης με προφανή στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Ο γνωστός Πατρινός πνευμονολόγος Σάκης Παπαλεξάτος, είχε την ευγενή καλοσύνη μέσα από το Patranews.gr, αφ’ ενός να περιγράψει εκλαϊκευμένα τα συμπτώματα της ασθένειας και αφ’ ετέρου να δώσει τα φώτα του για την επιτυχή αντιμετώπισή της.

 

-Κύριε Παπαλεξάτε, πόσο είναι εξοικειωμένος ο πληθυσμός με το άσθμα, τις επιπτώσεις και τους τρόπους θεραπείας του;

-Το 10% των Ελλήνων υποφέρει από τις επιπτώσεις της νόσου, ωστόσο οι μισοί είναι ανυποψίαστοι και δεν γνωρίζουν από τι πάσχουν. Παραμένουν, δηλαδή, αδιάγνωστοι και το γεγονός επιβαρύνει την καθημερινότητά τους.

-Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να εξοικειωθούμε με την ασθένεια και τα συμπτώματά της...

-Έχετε δίκαιο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή βρόγχων, που πολλά κύτταρα “παίζουν” σημαντικό ρόλο στην παθογένεια. Σε ευαίσθητα άτομα η φλεγμονή προκαλεί συμπτώματα που εκδηλώνονται με ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δύσπνοια και συριγμό (σφυρίγματα), προκαλώντας απόφραξη των βρόγχων. Η φλεγμονή, επίσης, προκαλεί αύξηση ης ευαισθησίας ατόμων σε μεγάλο αριθμό ερεθισμάτων και, εν τέλει, στη σημερινή ιατρική πραγματικότητα υπάρχουν πολλαπλοί φαινότυποι του άσθματος.

  • Οι εξελίξεις στην ευχερέστερη αντιμετώπιση της νόσου είναι ενθαρρυντικές;
  • Σωστά μιλάτε για την ανάγκη της ανακάλυψης νέων σκευασμάτων και αποτελεσματικότερων τρόπων “αναχαίτισης” του άσθματος. Η ίδια η νόσος αποτελεί παγκόσμια ιατρική πρόκληση και η πνευμονολογική κοινότητα πρότεινε πρόσφατα νέες αρχές στρατηγικής στην αντιμετώπισή της. Οι ασθματικοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.
  • Γνωρίζουμε, κ. Παπαλεξάτε, ότι παρακολουθήσατε πρόσφατα τις εργασίες του Πανευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Συνεδρίου στο Μιλάνο και προ ημερών του Πανελληνίου στην Αθήνα. Τι πιο συγκεκριμένο “φέρνετε” με βάσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκομίσατε από τα δύο αυτά φόρα;
  • Είναι χρήσιμη η ερώτηση. Λοιπόν, δημοσιεύτηκαν μελέτες που δίνουν την ευκαιρία να επανεξετασθεί η διαχείριση αντιμετώπισης του άσθματος. Μία από τις μελέτες κατέδειξε ότι ένα νεότερο φάρμακο, μια φορά την ημέρα, μέσω απλής και αποτελεσματικής εισπνευστικής συσκευής, κατάφερε να διπλασιάσει τις πιθανότητες να επιτύχουν οι ασθενείς έλεγχο ή και κλινική σημαντική βελτίωση του άσθματος, σε σχέση με την μέχρι τώρα θεραπεία. Εξάλλου, το τελευταίο 5μηνο ένα ενέσιμο μονοκλινικό αντίσωμα έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στο βαρύ χρόνιο ηωσινοθυλικό άσθμα.
  • Πρακτικά, τι σημαίνουν οι νέοι , εξελιγμένοι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου;
  • Πολύ απλά, οι ασθενείς μπορούν να ελπίζουν σε λιγότερα συμπτώματα (με βασικότερο τη δύσπνοια), πιο λίγες νυχτερινές αφυπνίσεις, μικρότερη ανάγκη για επιπλέον εισπνοές, καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλεία και το σχολείο.