*

Κώστας Βατσκαλής: Ο Κεφαλλονίτης δήμαρχος του Darwin της Αυστραλίας

Δημοσιεύτηκε: 07/01/2018 - 16:30

Ίσως είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις παγκοσμίως για μετανάστη να κατορθώσει ουσιαστικά μέσα σε ελάχιστα χρόνια να γίνει πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, χωρίς μάλιστα να έχει γεννηθεί ή έστω μεγαλώσει στη χώρα υποδοχής του.

Κι όμως ο γεννημένος στην Κεφαλονιά και μεγαλωμένος στην Ηλιούπολη Κώστας Βατσκαλής τα κατάφερε. Έγινε υπερυπουργός έχοντας τα υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας της Βόρειας Επικράτειας.

Γεννημένος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1957 από Ηπειρώτες γονείς. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Πυρσογιάννη των Ιωαννίνων. Ήταν κτίστης, τεχνίτης στην πέτρα και πήγε στην Κεφαλονιά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς για να εργαστεί στην ανοικοδόμησή της».

Ο Κώστας Βατσκαλής μεγάλωσε και σπούδασε όμως, στην Αθήνα, όπου έζησε ως το 1983. Τότε παντρεύτηκε μια Αυστραλή και σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει, για χάρη της, στην Αυστραλία. Πρώτος σταθμός ήταν το Περθ, όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο δημόσια υγεία. Το 1988 πέθανε η πρώτη του γυναίκα και ένα χρόνο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε, πάλι Αυστραλή, την Μάργκαρετ. Εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Χέντλαντ και λίγο αργότερα στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας. Εκεί ο ομογενής, ο οποίος από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία ασχολήθηκε με την πολιτική, είχε διοριστεί διευθυντής στη διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας.

Σήμερα είναι ο Δήμαρχος της πόλης.

Μια ιστορία με τον Ταγίπ Ερντογάν

Πριν από λίγα χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αυστραλιανής πολιτείας που τον υποδεχόταν επίσημα επί αυστραλιανού εδάφους!

Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, στο αεροδρόμιο του Ντάργουϊν, όπου στάθμευσε το αεροσκάφος του, τον υποδέχθηκε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και αυτός δεν ήταν άλλος από τον ομογενή Κώστα Βατσκαλή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή του που ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος Αυστραλός υπουργός που τον υποδεχόταν επί αυστραλιανού εδάφους. "Και εδώ Έλληνας;" αναρωτήθηκε.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.