Ηλίας Λαζανάς: Νέοι άνθρωποι, νέος αέρας στο Επιμελητήριο Αχαϊας- Από τα πρόσωπα- κλειδιά του συνδυασμού Κρίκη

Δημοσιεύτηκε: 04/12/2017 - 19:42
Από τις πλέον ισχυρές υποψηφιότητες στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ο γνωστός επιχειρηματίας Ηλίας Λαζανάς παίρνει μέρος στις κρίσιμες εκλογές του επιχειρηματικού και αναπτυξιακού φορέα, σε μια προσπάθεια ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού του και ενίσχυσής του με νέες φωνές και άφθαρτα πρόσωπα.

 

Νέος, επιτυχημένος, με κίνητρο τη διάθεσή του για προσφορά και πίστη στην αναγκαιότητα ανανέωσης στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Ηλίας Λαζανάς αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» του συνδυασμού «Επιμελητήριο για όλους» και δεσμεύεται ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην αλλαγή που έχει ανάγκη το Επιμελητήριο για να γίνει πιο ουσιαστικός και παρεμβατικός ο ρόλος του στο νέο τοπίο που δημιουργείται για την πόλη, το νομό και την επιχειρηματικότητα.

Χαμηλών τόνων αλλά υψηλών δυνατοτήτων, ο κ. Λαζανάς τονίζει ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας» και εκτιμά ότι «σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει όλοι να έχουμε μια ευρύτερη θεώρηση της φιλίας σε σχέση με την καθημερινότητα».

Δηλώνει έτοιμος για δουλειά και καταθέτει με ενθουσιασμό τις γνώσεις και τις δυνατότητές του στην υπηρεσία του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους», υποσχόμενος ότι θα παλέψει για να αλλάξει η καθεστηκυία τάξη στο Επιμελητήριο και να μπει νέος αέρας.

Ο Ηλίας Λαζανάς, μιλάει στο Patra News για τους λόγους που τον οδήγησαν στον στίβο του Επιμελητηρίου.

 

Ένας νέος και επιτυχημένος επιχειρηματίας υποψήφιος στο Επιμελητήριο Αχαϊας. Ποιά είναι η πρόκληση; Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε στις εκλογές;

«Η συμμετοχή μου στον αγώνα για το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Η άμεση επαφή με τους επιχειρηματίες της πόλης μας, η αίσθηση ότι μπορείς να προσφέρεις, να κάνεις κάτι για τον τόπο σου είναι μια εκπληκτική διαδικασία, με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, ως επαγγελματίας όφειλα να αντιδράσω. Αποφάσισα να ζητήσω την ψήφο των συναδέλφων - επαγγελματιών μου, για να αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στο χθες και κυρίως ότι εμείς οι νέοι άνθρωποι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας».

Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό «Επιμελητήριο για Όλους»; Τι νέο μπορεί να εγκαταστήσει στη θέση του παλιού;

«Το όραμα και η φιλοδοξία του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους» είναι μόνο η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Σε εμάς ανήκουν όλοι, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Είμαστε ένας πραγματικά υπερκομματικός συνδυασμός πλήρως απαγκιστρωμένος από κομματικές γραμμές και ταμπέλες».

Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το μεγάλο στοίχημα για όποιον αναλάβει το Επιμελητήριο Αχαϊας; Η πρόκληση της επόμενης ημέρας;

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Μεγάλο στοίχημα των εκλογών και για εμάς και για τον κο Κρίκη, αλλά και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες εκλογών είναι η συμμετοχή. Ο
επικεφαλής της παράταξής μας έχει διαπιστώσει στις επαφές που κάνει μέσω του συνδυασμού «Επιμελητήριο για Όλους», ότι πολλοί επαγγελματίες της περιοχής δεν είναι ενημερωμένοι για τις δυνατότητες του Επιμελητήριου, το οποίο τελικά πρέπει να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο, έχοντας κατά κύριο λόγο τη στήριξη του επαγγελματικού κόσμο στον οποίο απευθύνεται».

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες παθογένειες του θεσμού με βάση τη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια;

«Πρόκειται σαφώς για φοβικές απόψεις, που εκφράζουν έναν συντηρητισμό και που, σίγουρα, δεν έχουν προκύψει μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Το «Επιμελητήριο για Όλους»,θα αγνοήσει κάθε παρέμβαση που υπηρετεί παλαιοκομματικές πρακτικές και παθογένειες, τη στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος της Αχαΐας επιτακτικά απαιτεί τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις και θα κοιτάξει στο μέλλον». 

Στα πέντε χρόνια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης κατά πόσο βοηθήθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

«Δε θα ήθελα προσωπικά να κρίνω, ας κρίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την ψήφο τους».

 

Πιστεύετε ότι ήταν δυσανάλογη η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών; Ότι κάποιοι ευνοήθηκαν και κάποιοι αγνοήθηκαν;

«Θεωρώ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της χώρας δεν βοηθηθήκαν».

Ποιά είναι η μεγαλύτερη αγωνία των επαγγελματιών και πώς το Επιμελητήριο μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχος;

«Δυστυχώς το 2017 έχει ξεκινήσει στέλνοντας αρνητικά σήματα. Αγωνία, αβεβαιότητα και ανησυχία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις τάξεις όχι μόνο των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά γενικότερα στην επιχειρηματική κοινότητα! Οπότε το πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ίδια η επιβίωση των επιχειρηματιών. Εμείς ως παράταξη λειτουργούμε πάνω από όλα συναδελφικά, ακούμε προτάσεις, ζητάμε τη γνώμη των ειδικών, καταγράφουμε ιδέες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ό,τι κάνουμε για το Επιμελητήριο, το κάνουμε συλλογικά. Πιστεύουμε ότι εκφράζουμε το νέο και το σύγχρονο, καθώς εκπροσωπούμε τη νέα εποχή. Έτσι ξεκινήσαμε κι έτσι παραμένουμε και προπαντός έτσι θα λειτουργήσουμε ως Επιμελητήριο, ενωτικά, ήπια και συναδελφικά».

Πώς εκλαμβάνετε το ρόλο του Επιμελητηρίου Αχαϊας ως αναπτυξιακού μοχλού για το νομό;

«Το Επιμελητήριο Αχαΐας τη σήμερον ημέρα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Με την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες συνιστά δυναμικό και απαραίτητο φορέα υποστήριξης των επιχειρήσεων αλλά επίσης και σημαντικό παράγοντα που κατευθύνει τις εξελίξεις στην οικονομία της περιοχής με βασικότερη πτυχή αυτή του επίσημου συμβούλου στην τοπική ανάπτυξη.Παρεμβαίνει, μετέχει, υλοποιεί και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά διακρατικά αλλά και διαπεριφερειακά προγράμματα έχοντας ως στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και τη δημιουργία σωστών υποδομών ανάπτυξης και αειφορίας».

Νέοι άνθρωποι σημαίνουν και νέες ιδέες; Το νέο ως άφθαρτο μπορεί να δει και πιο καθαρά;

«Συχνά έρχομαι αντιμέτωπος με ερωτήσεις όπως, “…πες μας κάποια ιδέα να ξεκινήσουμε!” ή “…ποια επιχείρηση λείπει από την περιοχή;”. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έτοιμες λύσεις με εγγύηση επιτυχίας δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν έτσι ώστε να κάνουμε μια καλή αρχή ψάχνοντας για την επίλυση των προβλημάτων και αφουγκραζόμενοι τις νέες τάσεις της κοινωνίας».

Πως κρίνετε τον προεκλογικό αγώνα; Και πώς βλέπετε το κλίμα που επικρατεί;

«Αφού επιδιώκουμε να αναδειχθούμε σε ένα τόσο σημαντικό αξίωμα δεν έχουμε δικαίωμα σε κανένα λάθος. Σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη θεώρηση της φιλίας σε σχέση με την καθημερινότητα. Και νομίζω ότι η δική μας παράταξη το έχει επιτύχει».

Άν σας ρωτούσε κάποιος «γιατί να σας ψηφίσω» τι θα του λέγατε;

«Η ΑΠΟΧΗ εξηγείται εύκολα, επιτυγχάνεται επίσης εύκολα, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί λύση, ούτε καν ως μορφή διαμαρτυρίας. Το αντικείμενο των εκλογών είναι γνωστό, σαφές και αναμφισβήτητο. Το διακύβευμα επίσης. Με υπέρτατες αξίες την ενιαία ελεύθερη αγορά, τον ανταγωνισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο της Αχαΐας να μας στηρίξει για να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα».

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.