Αχαΐα: Συγκλόνισε ο θάνατος του Π. Γκοτσόπουλου - Κατέρρευσε από αξιοπρέπεια

Δημοσιεύτηκε: 24/09/2018 - 08:57

«Εγώ θα πάω στην Κασκούτα, να δω τα χωράφια μου». Αποδείχθηκε ότι ήταν μια φράση συμβολική, με χαρακτήρα προσωπικού απολογισμού. Και ήταν η τελευταία του.

Λίγες ώρες αργότερα, και έπειτα από ένα διάστημα αφάνειας και αγωνίας των δικών του, ο Παναγιώτης- Παναής για τους πιο οικείους- Γκοτσόπουλος θα βρισκόταν άψυχος. Αιτία θανάτου, η φιλοτιμία: Μια σπάνια, στις μέρες μας ευαισθησία, ενός ανθρώπου που βρέθηκε άθελά του να κλονίζεται η φερέγγυότητά του. Μια ζωή νοικοκύρης, καθαρός, ντόμπρος, να κοιτάει τον κόσμο στα μάτια. Δεν το άντεχε. Υπάρχουν κι αυτές οι συνειδήσεις στην Ελλάδα της κρίσης, σε μια κοινωνία που προσχώρησε εύκολα από την αρχοντιά στην αναξιοπρέπεια.

Ο συνομιλητής μας μιλάει για έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο που περπατούσε «με το κεφάλι ψηλά», ακόμα και λίγο πριν το μοιραίο. «Είναι τετριμμένο να λέμε πως πέσαμε από τα σύννεφα. Και όμως αυτό συνέβη. Δεν άφηνε με τίποτα να φανεί η κατάστασή του. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο όταν κλείνεται πίσω από την πόρτα του...».

Παναγιώτης Γκοτσόπουλος. Από τα γνωστότερα πρόσωπα της Λακκόπετρας και του κάμπου. Πρόσωπο της υπαίθρου από αυτά που έρχονται από μια παλιότερη εποχή. Δουλειά, προκοπή, χαμηλοί τόνοι, οικογένεια, κοινωνικότητα, χαμόγελο. «Μια χαρά κύριος» μας απαντά αυθόρμητα ένας από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν, ένας από τους εκατοντάδες που πλημμύρισαν τον ναό και το προαύλιο του Αγίου Δημητρίου για να συμπαρασταθούν στη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους.

Ισως αυτή ήταν η εξήγηση: Ενιωσε ότι απειλείτο να χάσει το καθαρό του πρόσωπο. Και δεν το άντεξε.

Ο κόσμος που τον έζησε μας περιγράφει την ανοδική πορεία ενός ανήσυχου δουλευτή, που ξεκίνησε από την καλλιέργεια της πατάτας και στη συνέχεια ανοίγεται με μεγάλη επιτυχία σαν επιχειρηματίας, μέσω ενός συσκευαστηρίου, αρχικά στον Αραξο και στη συνέχεια στα Σαγέικα, όπου και αύξησε κατακόρυφα τον κύκλο εργασιών του, εξελισσόμενος σε σημείο αναφοράς μεταξύ των παραγωγών και των άλλων παραγόντων της αγοράς στη περιοχή. Αντιμετώπισε κάποια σκαμπανεβάσματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως το μεγάλο πρόβλημα ήρθε πρόσφατα.

Φέρεται πως την άνοιξη του 2018 έκανε εμπορική συμφωνία με επιχειρηματία της Ημαθίας και μέσω αυτού, άνοιξε παρτίδες με εισαγωγέα στη Ρωσία. Κάτι όμως στράβωσε στη συνεργασία αυτή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Π. Γκοτσόπουλος να εκτεθεί σε μεγάλα ανοίγματα και χρέη -τα οποία δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί οικονομικά, κυρίως όμως ψυχολογικά και ηθικά.

Κάπου εκεί ήρθε το τέλος, αιφνιδιάζοντας τους δικούς του ανθρώπους, και όλη την κοινωνία της Λακκόπετρας και της Δυτικής Αχαΐας. Πολίτες της περιοχής με τους οποίους μίλησε η «Π» έδειχναν σαν να είχαν πληγεί από κεραυνό.

Ο Π. Γκοτσόπουλος που βρέθηκε άψυχος σε γεωργική έκταση πίσω από το ξενοδοχείο της Γκρεκοτέλ, άφησε ένα σημείωμα στο οποίο φέρεται ότι εξέθεσε την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί. Λεπτομέρειες δεν διέρρευσαν. Το σημείωμα, πάντως, βρίσκεται στην κατοχή της Αστυνομίας, η οποία το εξετάζει, για πτυχές που μπορεί να εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Το ανθρώπινο σκέλος της ιστορίας, όμως, έκλεισε χθες, με έναν βαρύ, φορτισμένο αποχαιρετισμό.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.