Αχαΐα: Χάθηκε η φετεινή παραγωγή ελιάς - Πάνω από 17.000 οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ

Δημοσιεύτηκε: 09/11/2018 - 07:44

Στην αρχή ήταν οι έντονες βροχές του Ιουνίου, μετά οι ασθένειες στα ελαιόδεντρα, για να έρθει ο τυφώνας «Ζορμπάς» στα τέλη Σεπτεμβρίου και να αποτελειώσει τις καλλιέργειες ελιάς -λίγο πριν τη συγκομιδή- οδηγώντας χιλιάδες παραγωγούς της Αχαΐας σε αδιέξοδη κατάσταση.

Αν και στην αρχή το ξώφαλτσο πέρασμα της κακοκαιρίας έδωσε σε πολλούς την αίσθηση ότι οι καταστροφές ήσαν περιορισμένες, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τώρα, ότι κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στις καταστάσεις του ΕΛΓΑ, εκεί που οι ελαιοπαραγωγοί έχουν απευθυνθεί για να δηλώσουν τις ζημιές στα λιοστάσια τους, ελπίζοντας σε κάποια κρατικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις αυτές ξεπερνούν τις 17.000 σε ολόκληρο τον νομό, νούμερο που από μόνο του δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, με μείωση σοδειάς που αγγίζει το 70%. Μεγάλο είναι το πλήγμα σε Δυτική Αχαΐα, Αιγιάλεια, Χαλανδρίτσα, Τριταία και άλλες περιοχές.

Στην Αχαΐα, οι ελιές υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο ρίζες, οπότε η ζημιά ανά δέντρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ήταν στα 10-15 ευρώ, τουτέστιν η απώλεια ανέρχεται συνολικά στα 10-15 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αγροτοσυνδικαλιστές θα επισκεφθούν το υπουργείο, ζητώντας έστω και 10 ευρώ ανά δέντρο.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.