Μια μικρόψυχη και ανορθολογική επιλογή (Του Αντώνη Κουνάβη)

Δημοσιεύτηκε: 28/01/2018 - 13:25

«Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει», είχε πει κάποτε ο μεγάλος αρχαίος νομοθέτης Σόλων, που σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να διοικείσαι για να μάθεις να διοικείς.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας έμαθε ποτέ του να διοικείται, εφόσον με το «καλημέρα» στη νέα του θητεία δείχνει ότι αγνοεί ή προσπερνά συνειδητά ακόμη και τα στοιχειώδη μιας χρηστής και συνετής διοίκησης.    

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι με μια απολύτως αδικαιολόγητη απόφαση, η οποία δεν υπακούει σε καμία λογική, όρισε ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Αχαϊας στον ΟΛΠΑ τον κ. Σταύρο Κάτσενο.

Είναι αυταπόδεικτο ότι πρόκειται για μια ανορθολογική επιλογή, εφόσον ο κ. Κάτσενος ουδεμία σχέση ή επαφή έχει επιχειρηματικά με τη λιμενική ζώνη. Βεβαίως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο ίδιος θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για να εκπροσωπήσει το Επιμελητήριο Αχαϊας σε ένα ανώτατο όργανο των αρτοποιών, όχι όμως και στον ΟΛΠΑ.

Φίλος ο κλάδος των αρτοποιών, του οποίου τη συνδρομή στην εθνική οικονομία και την κοινωνική συμβολή αναγνωρίζουμε, φίλος πραγματικός και ο κ. Σταύρος Κάτσενος, με τον οποίο δεν έχω να χωρίσω απολύτως τίποτα σε προσωπικό επίπεδο, φιλτάτη, όμως, η αλήθεια.

Με τη συγκεκριμένη επιεικώς ανεδαφική και άστοχη προτίμησή της, η πλειοψηφούσα παράταξη δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα! Την ώρα που στον Τομέα Υπηρεσιών έχουν εκλεγεί από την παράταξη «Επιμελητήριο Για Όλους» δύο καταξιωμένοι ναυτιλιακοί πράκτορες, με πολύχρονη και διακεκριμένη δραστηριότητα, αντ’ αυτών επέλεξε για τον ΟΛΠΑ σύμβουλο προσκείμενο σ’ αυτήν και παντελώς άσχετο με τα λιμενικά θέματα.    

Και μάλιστα σε μια περίοδο που διανοίγονται σημαντικές προοπτικές για το λιμάνι της Πάτρας (για παράδειγμα η ένταξή του στον χάρτη της κρουαζιέρας) και υπάρχουν ανοικτά φλέγοντα ζητήματα, που άπτονται της εύρυθμης λιμενικής δραστηριότητας, όπως αυτό της παρουσίας εκατοντάδων μεταναστών.

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η εν λόγω επιλογή έπρεπε να γίνει από τις τάξεις της, εφόσον δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να υπερβεί τη μικροψυχία της, θα μπορούσε κάλλιστα να στραφεί στο πρόσωπο ενός γνωστού τουριστικού παράγοντα με πολύχρονη διαδρομή, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και ο οποίος ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό της.  

Είναι προφανές ότι με το πρώτο δείγμα γραφής που έδειξε, η πλειοψηφούσα παράταξη φανέρωσε και τις προθέσεις της ως προς τον τρόπο που θα «διοικήσει». Προφανώς της περισσεύουν η μικρότητα και η μικροψυχία, που μόνο δεν ωφελούν και δεν πρόκειται να ωφελήσουν τη λειτουργία και τον θεσμικό, παρεμβατικού χαρακτήρα, ρόλο του Επιμελητηρίου Αχαϊας.

Τορπιλίζοντας εκ των προτέρων κάθε έννοια συναίνεσης και καλής πρόθεσης, που θα έπρεπε να επιδείξει, κάνοντας στην προκειμένη περίπτωση το αυτονόητο, δεν πετυχαίνει τίποτα παραπάνω από το να απογοητεύει, αν όχι να θλίβει, τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού μας.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.