Το χρώμα της γάτας ή το αν πιάνει ποντίκια; (Του Δ. Σ. Αβραμίδη)

Δημοσιεύτηκε: 26/01/2018 - 11:58

Καθώς όλα δείχνουν, το χρόνιο και χρονίζον αίτημα για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη και στο Δήμο μπήκε, επί τέλους, σε μια κρίσιμη φάση.
Η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, να προχωρήσει στην υπογραφή μιας σύμβασης παραχώρησης προς το Δήμο. Το θέμα τώρα είναι στους όρους της σύμβασης. Από τη διάρκεια της παραχώρησης, μέχρι τους όρους δόμησης στο παραχωρούμενο τμήμα ή ακόμα και την τύχη των κτισμάτων που βρίσκονται στο τμήμα αυτό.
Το ουσιώδες, ας μην κάνουμε λάθος, βρίσκεται στην παραχώρηση αυτήν καθαυτή. Δεκάδες στρέμματα γης, μέσα στο παλιό λιμάνι και εκατέρωθεν αυτού, περνάνε στην κυριότητα του Δήμου. Αυτό είναι το βασικό και όλα τα υπόλοιπα, που ασφαλώς έχουν τη σημασία τους, έπονται.
Εν προκειμένω τείνουν να διαμορφωθούν δύο στάσεις. Η πρώτη προέρχεται από τη δημοτική Αρχή. Δεν αγοράζουμε γουρούνι στο σακί, λένε οι άνθρωποί της, εννοώντας τους όρους της σύμβασης. Το γουρούνι πρώτα το αποκτάς κι έπειτα βλέπεις τι θα το κάνεις, είναι η αντίπαλη άποψη.
Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τη δική τους λογική. Έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η συγκυρία, πως είναι σκόπιμο η σύμβαση να υπογραφεί τώρα και υπάρχει κατόπιν χρόνος για να διορθωθούν πιθανές ατέλειες, ακόμα κι αν χρειαστούν μερικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Έχουν όμως και τα δίκια τους και όσοι διεκδικούν τώρα τις καλύτερες δυνατές πρόνοιες στην αρχική σύμβαση παραχώρησης. Κι ούτε η μία στάση αναιρεί την άλλη.
Ατυχώς, όμως, σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίζεται διχασμένο και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Αλλά κι αυτό μπορεί, έστω και την υστάτη στιγμή, να θεραπευτεί. Δεν είναι δα δύσκολο να υπάρξει μια μίνιμουμ συναίνεση στο περιεχόμενο της υπό κατάρτιση σύμβασης, ώστε να προωθηθεί μια κοινή διεκδίκηση. Κι ούτε χρειάζεται να αγχώνεται η δημοτική Αρχή μη τυχόν και φανεί ότι το παραλιακό μέτωπο το παραχωρεί η κυβέρνηση και δεν το έχουν κερδίσει οι αγώνες της.
Αν πάλι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την όλη υπόθεση μαζί με την επικείμενη άφιξη του Πρωθυπουργού στην Πάτρα, ώστε να μεγιστοποιήσει τα επικοινωνιακά της οφέλη, ας το κάνει. Το ουσιώδες εν προκειμένω βρίσκεται στην παραχώρηση. Τα επικοινωνιακά έρχονται και παρέρχονται, η παραχώρηση θα μείνει.
Στο κάτω-κάτω της γραφής, ελάχιστα απασχολεί το χρώμα της γάτας. Αρκεί αυτή να πιάνει ποντίκια.  

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.