Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία - Αισιόδοξη η Μέρκελ

Δημοσιεύτηκε: 07/01/2018 - 22:15

Αισιοδοξία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί «μεγάλος» συνασπισμός στη χώρα.

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα θέσει κόκκινες γραμμές κατά την έναρξη των συζητήσεων.

Ο συνασπισμός του CDU της Μέρκελ με τους Χριστιανοκοινωνιστές του CSU και το SPD έχουν προγραμματίσει πέντε ημέρες συνομιλιών προκειμένου να δουν αν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή του «μεγάλου συνασπισμού», που κυβέρνησε στη Γερμανία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Με «πολύ καλή διάθεση», όπως ο ίδιος δήλωσε, προσήλθε στις συνομιλίες ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στη Βαυαρία, και είπε πως το κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Δύο ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης των ηγετών των τριών κομμάτων είναι προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προβλέπει μόνο ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για τον πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα γίνει και νέα συνάντηση των αρχηγών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να συζητά θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και τη δεύτερη να εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη. Την επομένη τα αποτελέσματα των διερευνητικών θα τεθούν υπ’ όψιν των κομμάτων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.