Κουρτς: H κυβέρνηση μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: 28/10/2017 - 09:15

Πεπεισμένος πως σε συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων θα μπορέσει να σχηματίσει μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Αυστρία, εμφανίζεται σε συνέντευξή ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ως νικητής των πρόωρων εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε λάβει την περασμένη Παρασκευή την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, προχωρώντας από την Τετάρτη σε έναν πρώτο γύρο κυβερνητικών διαπραγματεύσεων με το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που θα είναι πιθανότατα και ο μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

 

Επικεντρώνοντας, στο πρόσωπό του, τους προσανατολισμούς και τις αποφάσεις για την νέα αυστριακή κυβέρνηση, ο 31χρονος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόκειται να είναι ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη, τονίζει στη συνέντευξή του στην "Corriere della Sera" πως «η κυβέρνηση μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη, ή δεν θα υπάρξει».

Όπως σημειώνει, με το Κόμμα των Ελευθέρων τους ενώνει η κοινή επιθυμία για μία βαθιά αλλαγή στην Αυστρία, και στις διαπραγματεύσεις:

 

Θα θέσω σαφώς ως προϋπόθεση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανταποκρίνεται στις δικές μου θεμελιώδεις αρχές και στις δικές μου, προσανατολισμένες στην Ευρώπη πεποιθήσεις.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι υπουργός Εξωτερικών και καθένας γνωρίζει ότι είμαι φιλοευρωπαϊκά προσανατολισμένος και στρατεύομαι σε αυτό, κάτι που θα πράττω και στο μέλλον», τονίζει ο Κουρτς, προσθέτοντας πως η Αυστρία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για να δώσει νέα ώθηση σε κοινοτικές μεταρρυθμίσεις.

Για την ανάληψη της διακυβέρνησης της Αυστρίας, ο ίδιος δεν αισθάνεται πολύ νέος, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «εγώ έχω συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία για να αναλάβω αυτή τη νέα ευθύνη».