Κολομβία: Η Μπογοτά θα εγκαταλείψει την UNASUR, αναγγέλλει ο νέος υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο

Δημοσιεύτηκε: 11/08/2018 - 03:01

Η Κολομβία θα αποχωρήσει από την Ένωση Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), γνωστοποίησε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.
Η Μπογοτά δεν έχει ακόμη ενημερώσει επισήμως την Ένωση για την απόφασή της αυτή, διότι συζητά με άλλες χώρες-μέλη το ενδεχόμενο να αποσυρθούν κι εκείνες ταυτόχρονα, διευκρίνισε ο Χολμς Τρουχίγιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων El Espectador και El Tiempo (1).
Ο διεθνής οργανισμός αυτός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προωθηθεί η ολοκλήρωση των κρατών της περιοχής και να αποκρουστεί η επιρροή των ΗΠΑ, αποτελείται από 12 λατινοαμερικάνικες χώρες, αλλά έχει παραλύσει από τις πολιτικές διαφωνίες και τις συγκρούσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα.
Ο Χολμς Τρουχίγιο είχε εκφράσει πρόσφατα την θέση ότι «η UNASUR είχε δημιουργηθεί από τον (σ.σ. εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας) Ούγο Τσάβες για να υπάρξει ρήξη στο ενδοαμερικανικό σύστημα και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή το καθεστώς του».
Ο ίδιος είχε εξάλλου καταδικάσει το ότι η Ένωση ότι δεν έχει καταγγείλει αυτή που χαρακτηρίζει την «καταστροφή της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» από τον Νικολάς Μαδούρο, τον διάδοχο του Τσάβες.
Ο νέος δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τρίτη, είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την UNASUR.
Οι άλλες κυβερνήσεις οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν είναι μεταξύ άλλων αυτές της Χιλής, του Περού και της Αργεντινής, σύμφωνα με τον Χολμς Τρουχίγιο.
Έχουν ήδη αναστείλει τη συμμετοχή τους στην UNASUR η Κολομβία, η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Παραγουάη.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
1 Ανων., «Colombia se retira de Unasur, anunció el Canciller Holmes Trujillo», El Espectador, 10η Αυγούστου 2018, https://www.elespectador.com/noticias/el-mundo/colombia-se-retira-de-una...· και ανων., «Colombia se retirará de la Unasur en los próximos meses», El Tiempo, 10η Αυγούστου 2018, http://www.eltiempo.com/politica/gobierno/colombia-se-saldra-de-la-unasu....
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.