ΗΠΑ: Στις 31 Μαρτίου αποχωρεί από το υπ. Εξωτερικών ο Τίλερσον

Δημοσιεύτηκε: 13/03/2018 - 22:45

Στις 31 Μαρτίου θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο καρατόμησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τίλερσον δήλωσε ότι θα διαβιβάσει άμεσα όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του μήνα.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Kατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρθηκε σε κάποια από τα «επιτεύγματα» της θητείας του στο πόστο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίς.

Αναφερόμενος αρχικά στη Βόρεια Κορέα, σημείωσε ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας απέδωσε καρπούς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

«Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ξεπεράσαμε τις προσδοκίες σχεδόν όλων με την εκστρατεία άσκησης πίεσης στη Βόρεια Κορέα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» για να δοθεί απάντηση στην «προβληματική συμπεριφορά και στις ενέργειες» της Ρωσίας.

Όπως υπογράμμισε, η ρωσική κυβέρνηση «θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά» πως οι ενέργειές της είναι προς το ύψιστο συμφέρον του ρωσικού λαού» και «του κόσμου γενικότερα».

«Συνεχίζοντας με την τρέχουσα πορεία τους, είναι πιθανό να οδηγηθούν στην περαιτέρω απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Ουάσικγτον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και για τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

Ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Μαρτίου.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αποκεφαλισμός» και στενού συνεργάτη του

Νωρίτερα, λίγες ώρες μετά την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον, ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε και τον στενό του συνεργάτη Steve Goldstein.

Ο Steve Goldstein, τέταρτος ανώτατος αξιωματούχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απολύθηκε μετά το σχόλιο που έκανε για την απόλυση του Ρεκ Τίλερσον από τον Ντόναλντ Τραμπ. Είπε ότι ο Ρεξ Τίλερσον δεν γνώριζε τους λόγους που επέλεξε να τον αντικαταστήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η επίμαχη δήλωση

Από τη δήλωσή του ουσιαστικά υποστήριζε ότι ο Ρεξ Τίλερσον έμαθε για την απόλυσή του από το Twitter, καθώς ανέφερε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Διέψευδε ουσιαστικά τα όσα ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

The Hill✔@thehill

: Top State Dept aide fired after saying Tillerson was "unaware" of Trump's reason for replacing him http://hill.cm/lpvKcgH 

6:27 μ.μ. - 13 Μαρ 2018

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

 

Ανέφερε επίσης ότι ο Ρεξ Τίλερσον είχε κάθε πρόθεση να μείνει στη θέση πριν από την απόλυσή του.

Το Associated Press, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ανέφερε πως ο Ρεξ Τίλερσον θα απομακρυνθεί την Παρασκευή και πως ο αρχηγός του Λευκού Οίκου του είπε τα νέα την Παρασκευή.

ABC News✔@ABC

LATEST: White House fires Under Secretary of State for Public Diplomacy and Public Affairs Steven Goldstein, the fourth highest ranking official at the State Dept.

6:28 μ.μ. - 13 Μαρ 2018

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

 

Πηγή: Τhehill

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.