Ινδονησία: Ο προεδρεύων της συνεδρίασης των οικονομικών ηγετών της G20 καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους

Δημοσιεύτηκε: 12/10/2018 - 12:40

Οι εμπορικές εντάσεις εντός της Ομάδας των 20 κορυφαίων βιομηχανοποιημένων και αναδυόμενων οικονομιών θα μπορούσαν να επιλυθούν μόνο από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, δήλωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης των οικονομικών ηγετών της G20 ύστερα από συνάντηση στο Μπαλί σήμερα.
Η συνεδρίαση της G20, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν κάτι παραπάνω από ένα φόρουμ προκειμένου οι χώρες-μέλη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την κλιμάκωση του πολέμου δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων παγκοσμίως οικονομιών.
«Αναγνωρίζουμε ότι τώρα αντιμετωπίζουμε εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μελών της G20», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Ντουχόβνε, που προεδρεύει της φετινής συνεδρίασης των οικονομικών ηγετών της G20, χωρίς να κάνει άμεσα αναφορά είτε στις ΗΠΑ είτε στην Κίνα.
«Η G20 μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στο να προσφέρει μια πλατφόρμα για συζητήσεις. Αλλά οι διαφορές που συνεχίζουν να επιμένουν θα πρέπει να επιλυθούν από τα μέλη που εμπλέκονται άμεσα στις εντάσεις».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκ. δολαρίων τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και φόβους ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο Ντουχόβνε δήλωσε ενώ οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν σταθερές, η ανάπτυξη είναι λιγότερο ομοιόμορφη στις διάφορες οικονομίες καθώς υλοποιούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι.
«Για τις εμπορικές εντάσεις, συμφωνούμε ότι το διεθνές εμπόριο είναι ένας σημαντικός κινητήρας ανάπτυξης και ότι χρειάζεται να επιλύσουμε τις εντάσεις, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στην αγορά και να αυξήσουν τη χρηματοπιστωτική αστάθεια», δήλωσε.
Οι οικονομικοί ηγέτες της G20 δεν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τη διήμερη συνεδρίασή τους που ολοκληρώθηκε σήμερα.
ΤΦ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.