Τελικά λένε όλοι τα ίδια; Κι αν η απάντηση είναι ναι, τι σημαίνει αυτό; (Του Δ. Σ. Αβραμίδη)

Δημοσιεύτηκε: 05/02/2018 - 19:37

Όχι πως είναι απαραίτητο να τους ακούς διά ζώσης, αλλά η ζωντανή επαφή μαζί τους κάνει περισσότερο αισθητή την πραγματικότητα, η πιο σωστά τις αλλαγές που έχουν επέλθει σ’ αυτούς.

Παρακολούθησα με προσοχή τις ομιλίες τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης, σήμερα πρώτη ημέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα που οργάνωσε η κυβέρνηση.

Μιλώ για τις ομιλίες των Σκουρλέτη, Ξανθού, Παπαδημητρίου, Γαβρόγλου, χώρια οι αναπληρωτές και οι υφυπουργοί. Φρόντισα μάλιστα όχι απλώς να τις ακούσω αλλά στη συνέχεια κάθισα και τις διάβασα με την ησυχία μου.

Ας με συγχωρήσουν οι θεοί της πολιτικής, αλλά η αίσθησή μου είναι σαφής. Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια φράση από όσες εκστόμισαν οι υπουργοί που να μην μπορούσε ανέτως να την εκφωνήσει και κάποιος από τους προκατόχους τους, άλλων πολιτικών δυνάμεων. Πιθανόν η επαφή με τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας, οδήγησε ανεπαίσθητα τους υπουργούς της νυν κυβέρνησης στις ίδιες, πάνω-κάτω, διαγνώσεις και στις ίδιες προτεινόμενες θεραπείες με όλους όσοι κυβέρνησαν πριν από αυτούς.

Όχι, δεν θέλω να πω το τετριμμένο και τελικά ανακριβές ότι όλοι είναι ίδιοι. Όμως όλοι είναι αναγκασμένοι, από την ίδια την πραγματικότητα, να μιλάνε για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, για τις επενδύσεις, για την υπέρβαση, για την εξωστρέφεια και όλα όσα ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά που δεν τα βλέπουμε να γίνονται στην πράξη.

Αλλά αυτή η προσαρμογή των Συριζαίων υπουργών έχει το δικό της ενδιαφέρον. Διότι αν λίγο-πολύ όλες οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται πάνω στην ίδιες τροχιές, αυτό που απομένει είναι η αναζήτηση του καλύτερου διαχειριστή. Χωρίς πάθη Και δίχως μεγαλοστομίες.

Συζήτηση που έχει το ενδιαφέρον της αλλά, μεταξύ μας, δεν προκαλεί και τίποτα ρίγη συγκίνησης. Εκτός κι αν συμφωνήσουμε ότι έτσι είναι καλύτερα.

 

 

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.