Ο κόσμος του Αμβρόσιου: Κατσαπλιάδες και φασίστες… (Του Δ. Σ. Αβραμίδη)

Δημοσιεύτηκε: 30/01/2018 - 12:14

«Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα όχι, όμως, κατσαπλιά, ούτε συμμορίτη, ούτε άθεο και αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη. Κάλλιο φασίστα, παρά κατσαπλιά».

Η φράση ανήκει στο μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, προέρχεται από το ιστολόγιό του, όπου και απαντά στις επιθέσεις που δέχθηκε από πολιτικές δυνάμεις που δρουν στο Αίγιο, σχετικά με την πρόσφατη δράση του για την ονομασία της FYROM.
Παρότι είναι από μόνες προβληματικές οι προτιμήσεις του μητροπολίτη (κάλλιο φασίστας παρά κατσαπλιάς), μέσα από αυτές προκύπτει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι ο κόσμος του μητροπολίτη. Ένας κόσμος στον οποίο κυκλοφορούν κατσαπλιάδες, συμμορίτες και φασίστες, δηλαδή ένας κόσμος καθηλωμένος στη χειρότερη εκδοχή του εμφυλίου πολέμου, άντε και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950. Ακόμα πιο παράλογα, ο κόσμος του Αμβρόσιου έχει μόνο δύο κατηγορίες. Από τη μία πλευρά είναι όλοι μαζί οι κατσαπλιάδες-συμμορίτες-άθεοι-αριστεροί- αντάρτες-προδότες και από την άλλη μεριά είναι οι φασίστες. Το σχήμα είναι τόσο απλοϊκό και χυδαίο, που είναι αδύνατος ο σχολιασμός του.  
Και κάτι τελευταίο. Ο 80χρονος σήμερα Αμβρόσιος, γεννήθηκε το 1938, δηλαδή ήταν 11 χρονών παιδί όταν έληξε ο εμφύλιος. Συνεπώς δεν ανήκει στη γενιά που, εκατέρωθεν, πολέμησε, μάτωσε και υπέφερε, αλλά στη γενιά που προσχώρησε στους νικητές και έκανε καριέρα, υιοθετώντας τις πιο ακραίες και σκοτεινές εκδοχές των νικητών. Γι’ αυτό και είναι ο μόνος, ίσως, που σήμερα χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως κατσαπλιάδες και συμμορίτες.
Μόνο που αυτές οι εκδοχές, όπως κι αυτές οι εκφράσεις, δεν έχουν σήμερα καμιά ανταλλακτική αξία και καμιά χρησιμότητα, άλλο αν αυτό δυσκολεύεται να το αντιληφθεί ο ίδιος.

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.